Drömmer du om att arbeta som guldsmed? Utbildningarna som finns kombinerar hantverkskunnande, design, nytänkande och ädelstensinfattning och gravyr.

Gesällbrev

Efter avslutad lärlingsutbildning, ca 4 år på skola eller hos mästare, görs ett gesällprov. Provet består av framställning av medaljong, armring och ett frivilligt arbete. Godkänner granskningsnämnden provet erhåller lärlingen ett gesällbrev.

Mästarbrev

Efter 10 år i yrket kan gesällen göra ett prov för att få kallas mästare. Provet utformas fritt, men gesällen måste även visa på kunskaper i företagsekonomi, så att han kan driva en egen guldsmedja. En mästare har följande egenskaper:

  • Har genom prov visat på stor yrkesskicklighet
  • Har många års erfarenhet i yrket
  • Har dokumenterade kunskaper i företagsekonomi
  • Står för löften om kvalitet
  • Utför sitt arbete fackmässigt och med omsorg
  • För svensk hantverkstradition vidare
  • Följer med i yrkets utveckling för att bibehålla sin mästarkompetens

Tillstånd och krav

En guldsmed är registrerad för handel med begagnade varor hos polismyndigheten i den ort handeln bedrivs. Vidare måste han föra anteckningar om de varor som tas emot och kunden som lämnade dem, för att försvåra försäljning av stulna varor. En guldsmed får heller inte ta emot varor från någon under 18 år eller om kunden är märkbart berusad. För dig som vill veta hur det går till vid försäljning av guld kan läsa mer här.

Guldalliansen

Guldsmederna i Guldalliansen står alla för hög yrkesskicklighet och trygghet. Rätt värdering, rätt verktyg och goda kunskaper är ledord. Välkommen att kontakta din närmaste guldsmed när du vill köpa, sälja, omarbeta eller värdera ditt guld. 

Guldsmed som omarbetat en ring

Gör om dina guldsmycken

Läs mer
Sälja guld? Lämna in hos din lokala guldsmed

Sälj ditt guld

Läs mer
C.Hafner guldtackor

Köp guld som investering

Läs mer
Återvunnet guld - Vi värnar om miljö och mänskliga rättigheter

Återvunnet guld

Läs mer
mörkt vatten med guld

Om Guldalliansen

Läs mer
kontakta guldalliansen

Kontakta oss

Läs mer