Om guld
Guld har sedan det började utvinnas haft ett speciellt värde för människan. Som ett uttryck för kärlek, för makt och för rikedom har det alltid haft en särskild plats i våra hjärtan.
Ädelmetallen guld har använts till smycken sedan förhistorisk tid, i Sverige i minst 1 600 år. Ett av de första smyckesfynden av guld som hittats härstammar från Bulgarien, hela 5000 år före Kristus.
Världsriken har alltid sett guld som en värdefull källa till rikedomar, och många krig har utlösts på grund av dess status som betalmedel och tecken på välfärd. Kung Ferdinand från Spanien beordrade till exempel sina män att skaffa guld till varje pris, något som bland annat ledde till att indianrikena i Sydamerika utsattes för plundring utan dess like på 1400-talet.
Hur mycket guld finns det i världen?
Genom att analysera nuvarande upptagningstakt har man kommit fram till att allt guld på jorden (ovan jord) motsvarar en vikt på ca 158,000 ton. Skulle man ta allt detta guld och smälta ihop det skulle mängden inte vara större än en kub på ca 20x20 meter. Det skulle räcka till ungefär 2 små guldringar per person. Guld väger 19,3 gånger så mycket som vatten, vilket betyder att en liter guld väger hela 19,3 kilo.
Idag används mest återvunnet guld i nya smycken, då återvinning av guldskrot är betydligt skonsammare mot naturen än gruvbrytning.
Hur mycket som finns kvar under jord är en svår fråga att svara på, det dyker ständigt upp nya guldfynd och har genom historien lett till många guldrusher, där människor rusat för att bosätta sig och med risk för hälsa och liv grävt guld. På 1800-talet var detta en populär sysselsättning för äventyrssugna. Idag används mest återvunnet guld i nya smycken, då återvinning av guldskrot är betydligt skonsammare mot naturen än gruvbrytning.
Guld i smycken
Guld är ett tacksamt ämne att arbeta med – det är relativt mjukt, vackert och beståndigt mot rost, missfärgningar och kemikalier. Faktum är att guld är en så kallad inert ädelmetall, vilket innebär att det inte påverkas alls av yttre faktorer. Det guld som grävs upp ur gruvorna ändrar inte i kemisk form från det att det tas upp tills det blir till en ring. Däremot brukar man blanda i andra metaller i guldet, och kan på så vis ändra egenskaper såsom färg, hårdhet och smältpunkt.
Koppar är den vanligaste metallen att blanda med. Runtom i världen brukar guld se lite olika ut, från gulare till rödare färgskiftningar. Detta är beroende på de preferenser som finns i landet, vårt guld i Sverige har till exempel en rödare ton än i Asien, där gulare guld är mer populärt. Rent guld, 24 karat, ser dock alltid likadant ut.
Guldets färgskiftningar
Genom att blanda olika metaller med guldet kan man ändra dess egenskaper. Blandar man till exempel koppar i guldet blir det rödaktigt. Blandar man silver och koppar i lika stora mängder får man det gulaktiga guldet vi är vana att se. För att få fram vitt guld blandas guldet med nickel eller ädelmetallen palladium. Det vita guld vi är vana vid är alltså inte en egen metall utan en blandning precis som det mesta av guldet i handeln.
Guld i industrin
Guld hör till en av de bästa ledarna för elektricitet och har därför använts länge inom industrin. Att det är formbart och resistent mot oxidering har gjort det till ett populärt val – bland annat inom tandvård och elektronik. Guld är faktiskt så pass formbart att ett enda gram kan slås ut till en yta av 1 kvadratmeter, vilket ger det många användningsområden. Till exempel är många av satelliterna i rymden belagda med ett tunt lager guld, tack vare dess motståndskraft mot elektromagnetisk strålning och radiovågor.
Idag används ca 10% av allt guld som produceras inom industrin, med elektroniska apparater som främsta användningsområde. I så gott som varje mobiltelefon, dator och bil finns det idag inslag av guld i elektroniken.
Guld som medicin
Eftersom guld är en inert metall, dvs inte påverkas av andra kemikalier eller ämnen, har guld begränsad medicinsk användning. Det har dock inte hindrat människor från att i århundraden tillskriva guld medicinska egenskaper – däribland inom skönhetsvård och hälsa. Idag används injektioner av guld för att reducera svullnader och smärtor av tuberkulos och artros. Medicinska tester har visat att effekterna av regelbundna guldinjektioner är minskade besvär av ledinflammationer och dessutom en bromsning av sjukdomsförloppet för artros.
Inom tandvården har guld haft en given plats både för att fylla hål och ersätta tänder. Tack vare dess smidighet och beståndskraft har det använts guld i tandvården sedan 700 år före Kristus – då för att fästa ersättningständer med hjälp av tunna guldtrådar. Guld har använts för att fylla hål i minst 1000 år. Guld lämnar inga spår i kroppen, vilket gör att allergier och besvär från andra metaller kan undvikas.
Återvinning av guld
Guld som återvinns ur till exempel smycken och elektroniska apparater är det mest miljövänliga guldet. Inom Guldalliansen arbetar vi uteslutande med återvunnet guld då vi skapar nya smycken. När vi återvinner ditt guld sker det med hänsyn till miljön. Vi skickar det till vår partner i Tyskland där det affineras, dvs separeras från andra metaller och eventuella beläggningar.
Vill du veta mer om återvinning, läs mer här.
Fakta om guld
Latinskt namn Aurum
Grundämne, atomnummer 79
Renheten i guld mäts i karat. Rent guld betecknas som 24 karat, och är alltför mjukt för att fungera som smycken och mynt. Därför blandas guld ut med andra metaller, bland annat silver och koppar.