Vägen till guldsmedsyrket
För att bli guldsmed ställs stora krav på utbildning och kompetens. Bland annat måste flera prover göras innan man får kalla sig guldsmed. Historiskt sett har yrket förmedlats genom lärlingar och inom familjen, men idag finns många utbildningar att välja på för den teoretiska delen.
Drömmer du om att arbeta som guldsmed? Utbildningarna som finns kombinerar hantverkskunnande, design, nytänkande och ädelstensinfattning och gravyr.
Gesällbrev
Efter avslutad lärlingsutbildning, ca 4 år på skola eller hos mästare, görs ett gesällprov. Provet består av framställning av medaljong, armring och ett frivilligt arbete. Godkänner granskningsnämnden provet erhåller lärlingen ett gesällbrev.
Mästarbrev
Efter 10 år i yrket kan gesällen göra ett prov för att få kallas mästare. Provet utformas fritt, men gesällen måste även visa på kunskaper i företagsekonomi, så att han kan driva en egen guldsmedja. En mästare har följande egenskaper:
- Har genom prov visat på stor yrkesskicklighet
- Har många års erfarenhet i yrket
- Har dokumenterade kunskaper i företagsekonomi
- Står för löften om kvalitet
- Utför sitt arbete fackmässigt och med omsorg
- För svensk hantverkstradition vidare
- Följer med i yrkets utveckling för att bibehålla sin mästarkompetens
Tillstånd och krav
En guldsmed är registrerad för handel med begagnade varor hos polismyndigheten i den ort handeln bedrivs. Vidare måste han föra anteckningar om de varor som tas emot och kunden som lämnade dem, för att försvåra försäljning av stulna varor. En guldsmed får heller inte ta emot varor från någon under 18 år eller om kunden är märkbart berusad. För dig som vill veta hur det går till vid försäljning av guld kan läsa mer här.
Guldalliansen
Guldsmederna i Guldalliansen står alla för hög yrkesskicklighet och trygghet. Rätt värdering, rätt verktyg och goda kunskaper är ledord. Välkommen att kontakta din närmaste guldsmed när du vill köpa, sälja, omarbeta eller värdera ditt guld.